Министерството на финансите (МФ) публикува за обществено обсъждане проекта на Закон

...
Министерството на финансите (МФ) публикува за обществено обсъждане проекта на Закон
Коментари Харесай

Как ще закръгляваме левовете: Министерството на финансите публикува законопроекта за еврото

Министерството на финансите (МФ) разгласява за публично обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България, оповестиха от ведомството. 

 

Целта на законопроекта е да обезпечи безпроблемното въвеждане на еврото в България и да увеличи прозрачността и информираността за процеса на приемане на единната европейска валута в страната, се показва в претекстовете към документа. 

 

От МФ осведомят, че крайният период за приемане на мнения е 24 април. Законопроектът е създаден от особено основана междуведомствена работна група към МФ, в която вземат участие Българска народна банка, всички министерства и заинтригувани институции и организации, представители на бизнеса и на академичната общественост. Документът е координиран с Европейската комисия, която даде своето позитивно мнение по него, като следва съгласуването му с Европейската централна банка, означават от МФ.

 

В претекстовете написа още, че с оферти план се уреждат правилата, разпоредбите и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица на България. Датата за присъединението ни към еврозоната и курсът на лв. към еврото ще бъдат избрани от Съвета на Европейския съюз с единомислещо решение на страните членки, чиято парична единица е еврото, и България. Ангажиментът на българските управляващи страната ни да се причисли към еврозоната със настоящия закрепен курс е доказан както в Националния проект за въвеждане на еврото в България, по този начин и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 година, с което беше предоставено на българските институции ускорение на консултациите и продължаването на техническата подготовка за приемане на еврото в страната, се отбелязва в известието.

 

Законопроектът регламентира методите за закръгляване след превалутиране на стойности на артикули и услуги, банкови сметки, дългови скъпи бумаги, държавни скъпи бумаги, държавни и държавногарантирани заеми, скъпи бумаги, хонорари, пенсии, обществени помощи и компенсации. 

 

В законопроекта  е заложено, че на датата на въвеждане на еврото в България всички сметки - разплащателни, депозитни, спестовни и други в локални банки, ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро по формалния валутен курс. Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други. От датата на въвеждане на еврото се планува изплащането на възнагражденията, компенсациите, паричните и обществените помощи, както и пенсиите да се прави в евро. 

 

В плана на закон е написано, че Българска народна банка от деня на въвеждане на еврото обменя гратис, в безкрайно количество и без ограничаване във времето банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс. Според плана през първите шест месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят гратис от левове в евро и в кредитните институции (банките), както и в някои клонове на " Български пощи " ЕАД.

 

Предвидено е новият лихвен % по контракти за заем с изменчив лихвен % да не може да е по-висок от размера на лихвения % по тях преди датата на въвеждане на еврото. При контракт за заем с закрепен лихвен % към датата на въвеждане на еврото лихвеният % ще остане подобен, какъвто е бил контрактуван преди датата на въвеждане на еврото. 

 

Цените на стоките и услугите ще се отбелязват по едно и също време в левове и евро от първия месец след Решението на Съвета за приемането на еврото до 12 месеца след датата на въвеждане на еврото в България. Законопроектът предлага двете цени да се изписват ясно, четливо, недвусмислено и елементарно разбираемо, с идентичен размер на шрифта, по метод, който не вкарва потребителите в подвеждане. Те би трябвало да са сложени дружно, като ще са съпроводени с характерен знак или редуциране, позволяващи лесното им различаване. Крайната сума, която се заплаща от потребителя, също би трябвало да бъде показана и в двете валути в издавания фискален/системен бон.

 

В продължение на един месец от фактическото влизане на България в еврозоната ще има интервал на двойно обращение на лв. и еврото, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. По време на този интервал търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, в случай че нямат задоволителна моментна наличност. След приключването на този интервал левът ще престане да бъде законно платежно средство.

 

Вчера от Министерството на финансите стартираха осведомителния уебсайт, отдаден на въвеждането на еврото в България и залегнал в информационната тактика за присъединение на страната ни към еврозоната, напомня Българска телеграфна агенция. Сайтът е с адрес https://evroto.bg  и https://еврото.бг, като от МФ обясниха, че задачата е да бъде потребен и сигурен източник на точна, навременна и настояща информация, да събере на едно място всички значими вести, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в страната, оповестиха от МФ. 

 

Преди дни, на 22 март, страните от еврозоната приветстваха напредъка на България по пътя към въвеждането на еврото в изказване след края на двудневното съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР